Εσύ πόσο e-ασφαλής αισθάνεσαι;

06 Oct 2021
Εσύ πόσο e-ασφαλής αισθάνεσαι;

Ο Οκτώβριος –μεταξύ άλλων- έχει καθιερωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ο μήνας Κυβερνοασφάλειας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας και Δικτύων ή αλλιώς ENISA. Πρόκειται για την καμπάνια ECSM (European Cyber Security Month) η οποία έχει σαν στόχο να ενημερώσει, να εκπαιδεύσει και να καταδείξει τους κινδύνους που η χρήση του διαδικτύου μπορεί να κρύβει.


Το ενδιαφέρον της ECSM είναι πως δεν αποσκοπεί στο να αποτρέψει τους ανθρώπους από την χρήση του διαδικτύου, αλλά να τους προετοιμάσει και να τους ενημερώσει για τις απειλές που υπάρχουν σε αυτό. Μάλιστα, η καμπάνια διαφοροποιείται σε ότι αφορά το είδος του κάθε χρήστη:

  • γενικούς χρήστες

  • νεαρούς χρήστες

  • ηλικιωμένους χρήστες

  • επαγγελματίες χρήστες

Και μπορεί τέτοιους είδους ενέργειες συχνά να γίνονται ψιλά γράμματα στους παραλήπτες τους, ωστόσο φέτος οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες και οι στατιστικές δείχνουν πόσο ευάλωτοι είναι οι άνθρωποι όταν μπαίνουν στο διαδίκτυο.

Ο λόγος είναι φυσικά ο COVID και οι αλλαγές που αυτός έφερε στην καθημερινότητα μας. Αλλαγές, στην επικοινωνία, την εκπαίδευση, την εργασία, τις αγορές μας, στην ψυχαγωγία, ακόμα και στην φυσική άσκηση! Είναι γεγονός πως όλοι μας λίγο-πολύ κάναμε στροφή στην ψηφιοποίηση των συνηθειών μας και η κοινωνία μέσα σε τόσο σύντομο διάστημα απορρόφησε σχεδόν διά της «βίας» αυτές τις νέες συνήθειες σε κάθε τομέα από τους παραπάνω.

Αυτό έδωσε μεγάλο περιθώριο σε κακόβουλους χρήστες να δραστηριοποιηθούν με στόχο κυρίως τους λιγότερο έμπειρους χρήστες του διαδικτύου που ξαφνικά βρέθηκαν αντιμέτωποι με περισσότερες απειλές και ρίσκα με αποτέλεσμα πολλά παραδείγματα θυμάτων και σε θέματα οικονομικής φύσης, αλλά και σε ζητήματα ιδιωτικότητας. 

Έτσι φέτος, η κινητοποίηση είναι μεγαλύτερη και πολλοί οργανισμοί, σχολεία, επιχειρήσεις κλπ. έχουν δηλώσει συμμετοχή στην ECSM ώστε να προσφέρουν σεμινάρια σε ομάδες ανθρώπων και να τους δείξουν πώς μπορούν να προστατευθούν. Ας μην ξεχνάμε ότι όπως η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία, αντίστοιχη ανάπτυξη παρατηρείται και από εκείνους που εξαπλώνουν το δίκτυο με βλαβερό υλικό.

Άλλωστε όταν κάτι το χρησιμοποιείς πιο συχνά, θέλεις να αισθάνεσαι ασφαλείς με αυτό. Σωστά; Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να έχουμε και το απαραίτητο λογισμικό ασφαλείας, καθώς επίσης να μπορούμε να διακρίνουμε τους πιθανούς κινδύνους, σε όλα αυτά τα μηνύματα που μας ζητούν επιβεβαίωση στοιχείων, αριθμών τραπεζικών καρτών, φωτογραφίες, κωδικούς ή αντίστοιχα μας δελεάζουν με δώρα, αποτελέσματα διαγωνισμών που κερδίσαμε ή προκαλούν το συναίσθημά μας με σίγουρες λύσεις σε θέματα προσωπικά. Παράλληλα, μέρος αυτής της κακόβουλης δραστηριότητας θεωρείται και η μάστιγα των «Fake News», αλλά και το λεγόμενο «Hate Speech» που αφορά είτε τον σεξισμό, τις διακρίσεις και την προσβολή γενικότερα.

Και επειδή η ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι μια ευθύνη που οφείλουμε να μοιραστούμε, τουλάχιστον όσοι έχουμε μια σχετική επίγνωση σε τέτοια θέματα, γι’ αυτό και φέτος η καμπάνια ECSM υπό την αιγίδα του ENISA της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτάσσει την φράση «Σκέψου πριν κάνεις κλικ» #ThinkB4UClick και αν έχεις αμφιβολίες… απλά μην κάνεις!

Σχετικά άρθρα

To Apple Watch S7 θέλεις να το φορέσεις

Η παρουσίαση του νέου Apple Watch S7 πραγματοποιήθηκε αφήνοντας μας με τα χέρια μας ψηλά! Η εταιρεία παρουσίασε το νέο αναβαθμισμένο ρολόι της με πολλές νέες δυνατότητες που συνερπάζουν καθώς και με εντυπωσιακά χαρακτηριστικά στο μέγεθος και την οθόνη, προκαλώντας μας να το φορέσουμε.

Δοκιμάζουμε πρώτοι το νέο Android 12

Η Google παρουσιάζει το νέο της Λειτουργικό Σύστημα Android 12 και κάνει το κινητό μας... προσωπική υπόθεση με πολλές νέες προσωποιημένες λειτουργίες. Εμείς το δοκιμάσαμε πριν την επίσημη παγκόσμια κυκλοφορία του και σας το παρουσιάζουμε για να μοιραστούμε το... material you design.

Παρουσιάστηκαν τα νέα iPhone 13 και όχι μόνο

Η συνήθεια που έγινε θεσμός πραγματοποιήθηκε και για το 2021 από την Apple και είχε πολλά να μας παρουσιάσει! Η νέα σειρά iPhone 13 και τα νέα iPad υπόσχονται ποιοτικότερα χαρακτηριστικά, μεγαλύτερη αυτονομία και νέες καινοτομίες στην κάμερα και την εμπειρία χρήσης!

Ο απόλυτος οδηγός για την νέα σου τηλεόραση

Η νέα σεζόν ξεκίνησε και μαζί η θέληση για ανανέωση. Ήρθε η ώρα να ανανεώσεις το σπίτι σου με το απόλυτο σύγχρονο εργαλείο του, την τηλεόραση! Εμείς ετοιμάσαμε έναν οδηγό 5+1 συμβουλών για την επόμενη σου τηλεόραση, για να διαλέξεις σωστά εκείνη που ταιριάζει στον χώρο και τις ανάγκες σου.

Τα Windows 11 είναι απλά, καλύτερα

Κυκλοφόρησαν τα νέα Windows 11 και εμείς σας τα παρουσιάζουμε αναδεικνύοντας τα βασικά χαρακτηριστικά τους με γνώμονα την επικοινωνία, την εικόνα και το gaming. Είναι αυτά αρκετά για να μας πείσουν να κάνουμε την αναβάθμιση στον υπολογιστή ή το laptop μας;

Το μέλλον μας παρουσιάστηκε στην Έκθεση Beyond 4.0

Πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη το Παγκόσμιο Συνέδριο Beyond 4.0 για το μέλλον της πληροφορικής και της υψηλής τεχνολογίας.

Γιορτάζουμε 30 χρόνια Internet

Γιορτάζουμε τα 30 χρόνια από την δημόσια εμφάνιση του Διαδικτύου. Και θα σου πούμε ένα μυστικό: Του έχεις ήδη ευχηθεί για τα γενέθλιά του!

Η Samsung παρουσίασε το "αύριο" της καθημερινότητάς μας

Πραγματοποιήθηκε το SDC21 της Samsung που παρουσίασε την αρχή του μέλλοντος στον τρόπο που ζούμε και επικοινωνούμε με εντυπωσιακές νέες τεχνολογίες.

Παρουσιάστηκε το Metaverse, η νέα ψηφιακή σου ζωή

Το Facebook έγινε Meta και παρουσίασε ένα μέλλον που είτε σε τρομάζει, είτε σε ενθουσιάζει. Ετοιμαστείτε για ένα "αύριο" που θα ζείτε... φορώντας γυαλιά!

Netflix, κάτι παραπάνω από τηλεόραση

Το Netflix έχει μπει για τα καλά στην μετάβαση μιας τυπικής πλατφόρμας τηλεοπτικών προγραμμάτων σε κάτι διαδραστικό και διασκεδαστικό και… μας αρέσει!

Είδαμε το... μεθαύριο της τεχνολογίας!

Πραγματοποιήθηκε η ετήσια έκθεση CES 2022 με όλο το μέλλον της τεχνολογίας μαζεμένο στο Las Vegas και εκατοντάδες εταιρείες που συμμετείχαν με φυσική ή ηλεκτρονική παρουσία. Είστε έτοιμοι;

Samsung projector "The Freestyle" για απρόσμενη χαρά παντού

Ο νέος φορητός προτζέκτορας της Samsung είναι ισχυρός, εντυπωσιακά απλός και θα αλλάξει για πάντα την διάθεση της κάθε σου στιγμής, όπου κι αν βρίσκεσαι!

Η Redmi ανεβάζει τον πήχη της πρόκλησης

Η Xiaomi παρουσίασε τη νέα σειρά Redmi Note 11 με 4 συσκευές που ανεβάζουν πολύ ψηλά τον πήχη της mid rage κατηγορίας σε όλα τα επίπεδα. Είστε έτοιμοι για… rise up to the challenge?

Ένα ρολόι φτιαγμένο για περιπέτεια μακράς διαρκείας

Το νέο Huawei Smartwatch GT 3 σε καλεί να ζήσεις μια περιπέτεια, χωρίς να αγχώνεσαι για το τέλος της. Η αυτονομία του είναι μεγάλη. Η αντοχή σου;

Η Samsung όρισε ένα επικό πρότυπο με την Galaxy S22 Series

Η Samsung για μία ακόμη φορά –μετά από χρόνια- τάραξε τα νερά της τεχνολογίας παρουσιάζοντας καινοτομίες των οποίων το αποκορύφωμα, ήταν φυσικά το λανσάρισμα της σειράς Galaxy S22.

Στην MWC 2022 το μέλλον της τεχνολογίας έφτασε ήδη

Διεξήχθη και φέτος –πανδημίας επιτρέποντος- το ετήσιο συνέδριο Mobile World Congress στην Βαρκελώνη με πλήθος συμμετοχών και με ιδιαίτερες παρουσιάσεις που μας άνοιξαν την όρεξη.

Ανακάλυψε τον φωτογράφο που κρύβεις

Η φωτογραφία είναι η αποτύπωση της στιγμής! Γι’ αυτό μέχρι σήμερα είναι αυτό που όλοι αγαπάμε να κάνουμε, απλά τώρα έχουμε και τα αναγκαία μέσα.

Τα νέα λανσαρίσματα σε Samsung και Xiaomi

Οι δύο ανταγωνιστές της αγοράς των Smartphone είχαν μια πραγματικά πολυάσχολη εβδομάδα αφού λάνσαραν μερικές από τις συσκευές που θα μας απασχολήσουν ιδιαίτερα μέσα στο έτος.

Το πιο ολοκληρωμένο πακέτο Xiaomi στα χέρια σου

Η Xiaomi είναι και φέτος ασυγκράτητη! Λανσάρει παράλληλα δύο εξαιρετικά υψηλού επιπέδου συσκευές φτιαγμένες για το… χέρι μας!

Neo QLED TVs. Πρέπει να το δεις για να το πιστέψεις

Η Samsung λανσάρει τη νέα σειρά τηλεοράσεων τεχνολογίας Neo QLED 2022 και χωράει μέσα σε στην οθόνη μια ζωντανή πραγματικότητα που σε προκαλεί να την αποκτήσεις.

Η εμπειρία του διαφορετικού

Η Samsung αλλάζει ξανά τα δεδομένα στα πρότυπα τεχνολογίας τηλεοράσεων και μας προσκαλεί να ζήσουμε μια διαφορετική οπικοακουστική εμπειρία με τις νέες QD OLED

Google I/O Τι θα δούμε το 2022;

Το συνέδριο της google I/O για το 2022 είχε ίσως την πιο πλούσια ποικιλία που είδαμε ποτέ, με ανακοινώσεις τόσο σε νέες συσκευές όσο και σε νέες τεχνολογίες.

Ακουστικά: Μίλησε, Άκουσε, Φόρεσε

Η χρήση των ακουστικών στις μέρες μας δεν είναι μια επιπλέον καθημερινή πολυτέλεια, αλλά μία επαναπροσέγγιση του τρόπου που επικοινωνούμε και εκφραζόμαστε.

;