Το μέλλον μας παρουσιάστηκε στην Έκθεση Beyond 4.0

19 Oct 2021
Το μέλλον μας παρουσιάστηκε στην Έκθεση Beyond 4.0

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, θεωρούμε τα «δεδομένα (data)» αυτονόητα και είναι η διαχείρισή τους που προβληματίζει τους απανταχού αναλυτές και λήπτες αυτών. Έτσι, ενώ ένα τόσο μεγάλο συνέδριο παγκόσμιου βεληνεκούς είχε αρχικά να κάνει με τις επιχειρήσεις, τελικά αφορά κάθε παγκόσμιο πολίτη ξεχωριστά. Γι’ αυτό και το τριήμερο Beyond 4.0 που διοργανώθηκε από την ΔΕΘ-Helexpo και περιλάμβανε 3000 συναντήσεις μεταξύ οργανισμών από 20 χώρες, κέρδισε το παγκόσμιο ενδιαφέρον παρουσιάζοντας εξαιρετικές εφαρμογές καινοτομίας για τον… πραγματικό κόσμο!

Πλέον, η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) δεν είναι μόνο σενάρια και ταινίες επιστημονικής φαντασίας που βλέπουμε για να εντυπωσιαστούμε, αλλά μία πραγματικότητα που έχει ξεκινήσει να κάνει αρκετά βήματα προόδου. Είναι χαρακτηριστικό πως στο Συνέδριο Beyond 4.0 παρουσιάστηκαν τεχνολογίες που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, συνδέονται με την AI, όπως οι εφοδιαστικές αλυσίδες, οι ψηφιακές πλατφόρμες, ο κλάδος τροφίμων, τα ταξίδια, τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, το Internet of Things (IoT), οι «έξυπνες πόλεις», το δίκτυο 5G, η Εικονική Πραγματικότητα, η επιστήμη δεδομένων, ο κλάδος της Ψηφιακής Υγείας, οι αυτοματισμοί στην κυκλοφορία αυτοκινήτων, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Ρομποτική κ.α. Μία λίστα που πλαισιώθηκε από παρουσιάσεις μεγάλων εταιρειών που παράγουν πραγματικά προϊόντα και υπηρεσίες στους παραπάνω τομείς για να βοηθήσουν την καθημερινότητα μας.

Και είναι πολύ σημαντικό που στην Έκθεση Beyond 4.0 συμμετείχαν τόσο κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας από την Ελλάδα και τη διεθνή αγορά, όσο και πολλοί Κρατικοί Φορείς και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης που επιθυμούν να επενδύσουν -ή το έχουν κάνει ήδη- στις νέες τεχνολογίες.

Από το τριήμερο πολύωρων παρουσιάσεων, υπήρξαν πολλές ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και προσεγγίσεις, όμως είναι ορισμένα πράγματα που σε εμάς, τους καθημερινούς καταναλωτές της τεχνολογίας, ίσως μας αφορούν περισσότερο. 

Για παράδειγμα, ήταν ανακουφιστικό να ακούσουμε πως σήμερα η πλειοψηφία των αυτοματισμών που αναπτύσσονται από τις αντίστοιχες επιχειρήσεις, γίνονται με σκοπό να συνυπάρχουν με τον ανθρώπινο παράγοντα και όχι να τον αντικαταστήσουν.

Ένα μέλλον που θέλουμε να ζήσουμε (αλλά μάλλον αργεί αρκετά στην Ελλάδα) αφορά στην κίνηση στους δρόμους με αυτοκίνητα που θα επικοινωνούν μεταξύ τους με πρωτόκολλα μη προσβάσιμα από του χρήστες και με αισθητήρες που θα φροντίζουν είτε για την βοήθεια των ανθρώπων με προβλήματα υγείας, είτε στο κομμάτι της αποσυμφόρησης της κίνησης με εναλλακτικούς τρόπους.

Στο Beyond 4.0 παρουσιάστηκε μία πλατφόρμα που ουσιαστικά αποτελεί εργαλείο προστασίας του αναγνώστη στο διαδίκτυο από τα fake news που συχνά δημοσιεύονται με αυτοματοποιημένους τρόπους. Το «Bot Detective» θα υποδεικνύει στον αναγνώστη αν η είδηση που διαβάζει έχει παραχθεί με τέτοιο τρόπο, άρα αποτελεί κατά πάσα πιθανότητα fake news.

Παράλληλα παρουσιάστηκαν πολλές τεχνικές εφαρμογές στον ιατρικό κλάδο που αναμένεται να βοηθήσουν την καθημερινότητα ενός γιατρού στο να επιτελέσει καθημερινές εργασίες. Σημειώθηκε πως οι νέοι γιατροί πλέον είναι καλοί γνώστες της τεχνολογίας και έχουν απαιτήσεις από αυτήν, καθώς και οι ασθενείς που επίσης απαιτούν υψηλότερου επιπέδου περίθαλψη.

Το βασικό συμπέρασμα που βγήκε από το συνέδριο στο οποίο παρουσιάστηκαν είτε με φυσική παρουσία είτε με ψηφιακή, εξαιρετικές τεχνολογικές εφαρμογές, ήταν πως ακόμα και με τόσο καινοτόμες συσκευές, τα «δεδομένα» σαν οντότητα υπερνικούν κατά κράτος το «hardware» στο αύριο που ήδη ζούμε από σήμερα.

Εσύ πόσο έτοιμος είσαι για το αύριο που έρχεται;
Έχεις κάνει το πρώτο σου βήμα;

Σχετικά άρθρα

To Apple Watch S7 θέλεις να το φορέσεις

Η παρουσίαση του νέου Apple Watch S7 πραγματοποιήθηκε αφήνοντας μας με τα χέρια μας ψηλά! Η εταιρεία παρουσίασε το νέο αναβαθμισμένο ρολόι της με πολλές νέες δυνατότητες που συνερπάζουν καθώς και με εντυπωσιακά χαρακτηριστικά στο μέγεθος και την οθόνη, προκαλώντας μας να το φορέσουμε.

Δοκιμάζουμε πρώτοι το νέο Android 12

Η Google παρουσιάζει το νέο της Λειτουργικό Σύστημα Android 12 και κάνει το κινητό μας... προσωπική υπόθεση με πολλές νέες προσωποιημένες λειτουργίες. Εμείς το δοκιμάσαμε πριν την επίσημη παγκόσμια κυκλοφορία του και σας το παρουσιάζουμε για να μοιραστούμε το... material you design.

Παρουσιάστηκαν τα νέα iPhone 13 και όχι μόνο

Η συνήθεια που έγινε θεσμός πραγματοποιήθηκε και για το 2021 από την Apple και είχε πολλά να μας παρουσιάσει! Η νέα σειρά iPhone 13 και τα νέα iPad υπόσχονται ποιοτικότερα χαρακτηριστικά, μεγαλύτερη αυτονομία και νέες καινοτομίες στην κάμερα και την εμπειρία χρήσης!

Ο απόλυτος οδηγός για την νέα σου τηλεόραση

Η νέα σεζόν ξεκίνησε και μαζί η θέληση για ανανέωση. Ήρθε η ώρα να ανανεώσεις το σπίτι σου με το απόλυτο σύγχρονο εργαλείο του, την τηλεόραση! Εμείς ετοιμάσαμε έναν οδηγό 5+1 συμβουλών για την επόμενη σου τηλεόραση, για να διαλέξεις σωστά εκείνη που ταιριάζει στον χώρο και τις ανάγκες σου.

Τα Windows 11 είναι απλά, καλύτερα

Κυκλοφόρησαν τα νέα Windows 11 και εμείς σας τα παρουσιάζουμε αναδεικνύοντας τα βασικά χαρακτηριστικά τους με γνώμονα την επικοινωνία, την εικόνα και το gaming. Είναι αυτά αρκετά για να μας πείσουν να κάνουμε την αναβάθμιση στον υπολογιστή ή το laptop μας;

Εσύ πόσο e-ασφαλής αισθάνεσαι;

Ο Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στην Κυβερνοασφάλεια μέσα από μια μεγάλη καμπάνια του ENISA για τον European Cyber Security Month και εμείς αναγνωρίζουμε πως η πανδημία έφερε στις νέες μας συνθήκες και τις συνήθειες, πολλές νέες απειλές και ρίσκα από τα οποία πρέπει να μάθουμε να προστατευόμαστε.

Γιορτάζουμε 30 χρόνια Internet

Γιορτάζουμε τα 30 χρόνια από την δημόσια εμφάνιση του Διαδικτύου. Και θα σου πούμε ένα μυστικό: Του έχεις ήδη ευχηθεί για τα γενέθλιά του!

Η Samsung παρουσίασε το "αύριο" της καθημερινότητάς μας

Πραγματοποιήθηκε το SDC21 της Samsung που παρουσίασε την αρχή του μέλλοντος στον τρόπο που ζούμε και επικοινωνούμε με εντυπωσιακές νέες τεχνολογίες.

Παρουσιάστηκε το Metaverse, η νέα ψηφιακή σου ζωή

Το Facebook έγινε Meta και παρουσίασε ένα μέλλον που είτε σε τρομάζει, είτε σε ενθουσιάζει. Ετοιμαστείτε για ένα "αύριο" που θα ζείτε... φορώντας γυαλιά!

Netflix, κάτι παραπάνω από τηλεόραση

Το Netflix έχει μπει για τα καλά στην μετάβαση μιας τυπικής πλατφόρμας τηλεοπτικών προγραμμάτων σε κάτι διαδραστικό και διασκεδαστικό και… μας αρέσει!

Είδαμε το... μεθαύριο της τεχνολογίας!

Πραγματοποιήθηκε η ετήσια έκθεση CES 2022 με όλο το μέλλον της τεχνολογίας μαζεμένο στο Las Vegas και εκατοντάδες εταιρείες που συμμετείχαν με φυσική ή ηλεκτρονική παρουσία. Είστε έτοιμοι;

Samsung projector "The Freestyle" για απρόσμενη χαρά παντού

Ο νέος φορητός προτζέκτορας της Samsung είναι ισχυρός, εντυπωσιακά απλός και θα αλλάξει για πάντα την διάθεση της κάθε σου στιγμής, όπου κι αν βρίσκεσαι!

Η Redmi ανεβάζει τον πήχη της πρόκλησης

Η Xiaomi παρουσίασε τη νέα σειρά Redmi Note 11 με 4 συσκευές που ανεβάζουν πολύ ψηλά τον πήχη της mid rage κατηγορίας σε όλα τα επίπεδα. Είστε έτοιμοι για… rise up to the challenge?

Ένα ρολόι φτιαγμένο για περιπέτεια μακράς διαρκείας

Το νέο Huawei Smartwatch GT 3 σε καλεί να ζήσεις μια περιπέτεια, χωρίς να αγχώνεσαι για το τέλος της. Η αυτονομία του είναι μεγάλη. Η αντοχή σου;

Η Samsung όρισε ένα επικό πρότυπο με την Galaxy S22 Series

Η Samsung για μία ακόμη φορά –μετά από χρόνια- τάραξε τα νερά της τεχνολογίας παρουσιάζοντας καινοτομίες των οποίων το αποκορύφωμα, ήταν φυσικά το λανσάρισμα της σειράς Galaxy S22.

Στην MWC 2022 το μέλλον της τεχνολογίας έφτασε ήδη

Διεξήχθη και φέτος –πανδημίας επιτρέποντος- το ετήσιο συνέδριο Mobile World Congress στην Βαρκελώνη με πλήθος συμμετοχών και με ιδιαίτερες παρουσιάσεις που μας άνοιξαν την όρεξη.

Ανακάλυψε τον φωτογράφο που κρύβεις

Η φωτογραφία είναι η αποτύπωση της στιγμής! Γι’ αυτό μέχρι σήμερα είναι αυτό που όλοι αγαπάμε να κάνουμε, απλά τώρα έχουμε και τα αναγκαία μέσα.

Τα νέα λανσαρίσματα σε Samsung και Xiaomi

Οι δύο ανταγωνιστές της αγοράς των Smartphone είχαν μια πραγματικά πολυάσχολη εβδομάδα αφού λάνσαραν μερικές από τις συσκευές που θα μας απασχολήσουν ιδιαίτερα μέσα στο έτος.

Το πιο ολοκληρωμένο πακέτο Xiaomi στα χέρια σου

Η Xiaomi είναι και φέτος ασυγκράτητη! Λανσάρει παράλληλα δύο εξαιρετικά υψηλού επιπέδου συσκευές φτιαγμένες για το… χέρι μας!

Neo QLED TVs. Πρέπει να το δεις για να το πιστέψεις

Η Samsung λανσάρει τη νέα σειρά τηλεοράσεων τεχνολογίας Neo QLED 2022 και χωράει μέσα σε στην οθόνη μια ζωντανή πραγματικότητα που σε προκαλεί να την αποκτήσεις.

Η εμπειρία του διαφορετικού

Η Samsung αλλάζει ξανά τα δεδομένα στα πρότυπα τεχνολογίας τηλεοράσεων και μας προσκαλεί να ζήσουμε μια διαφορετική οπικοακουστική εμπειρία με τις νέες QD OLED

Google I/O Τι θα δούμε το 2022;

Το συνέδριο της google I/O για το 2022 είχε ίσως την πιο πλούσια ποικιλία που είδαμε ποτέ, με ανακοινώσεις τόσο σε νέες συσκευές όσο και σε νέες τεχνολογίες.

Ακουστικά: Μίλησε, Άκουσε, Φόρεσε

Η χρήση των ακουστικών στις μέρες μας δεν είναι μια επιπλέον καθημερινή πολυτέλεια, αλλά μία επαναπροσέγγιση του τρόπου που επικοινωνούμε και εκφραζόμαστε.

Η ασφάλεια του σπιτιού σου έγινε smart

Είτε είσαι εντός είτε εκτός σπιτιού, τώρα μπορείς να αισθάνεσαι ασφαλής, αφού το κεφάλαιο home security έγινε πλέον μία smart υπόθεση που σε αφορά.

Η LG νοιάζεται για ό, τι νιώθεις

Πώς μία μέτρια εταιρεία οικιακών συσκευών, έγινε ο απόλυτος εκφραστής της καινοτομίας, της τεχνολογίας και της αξιοπιστίας δημιουργώντας ένα αύριο βασισμένο στις ανθρώπινες αισθήσεις!

;