Τα Windows 11 είναι απλά, καλύτερα

04 Oct 2021
Τα Windows 11 είναι απλά, καλύτερα

Κυκλοφόρησαν και επίσημα τα νέα Windows 11 κάτι που αργά ή γρήγορα θα αποτελεί για πολλούς από εμάς, μέρος της καθημερινότητάς μας. Φυσικά, το λανσάρισμα του νέου Λειτουργικού Συστήματος της Microsoft δεν είναι ποτέ ένας κεραυνός εν αιθρία. Πολλοί έχουν ήδη πάρει μια πρώτη γεύση από τις διαφορές και τις δυνατότητες του αντικαταστάτη των Windows 10 που φεύγουν(;) έχοντας κάνει αρκετούς φίλους!


Αυτό από μόνο του σημαίνει πως αν η Microsoft θέλει να μας δελεάσει να τα δοκιμάσουμε, να αγοράσουμε νέο μηχάνημα που τα έχει προεγκατεστημένα ή να κάνουμε την αναβάθμιση, τότε πρέπει να έχει προσπαθήσει πολύ και σε πολλούς τομείς. Τι λέτε να δούμε αυτήν την προσπάθεια και να αποφασίσουμε στο τέλος;

Δημιούργησε. Συνδέσου. Παίξε.
Ίδια φιλοσοφία, διαφορετικό στυλ

Εντυπωσιακά χρώματα, στρογγυλά και τρισδιάστατα παράθυρα που εισάγουν την ανανέωση στα… παράθυρα του κάθε χρήστη, είναι η πολιτική που ακολουθεί η μεγάλη εταιρεία για το νέο Λειτουργικό Σύστημα των Windows. Οι αισθητικές αλλαγές γίνονται σε όλες τις επί μέρους εφαρμογές και ρυθμίσεις που τρέχουν τα Windows ώστε να δείχνουν ομοιόμορφες και μέρος της ίδιας ανανεωτικής φιλοσοφίας.


Κάθε έκδοση του Λειτουργικού –ειδικά τα τελευταία χρόνια- έχει πολλές επιλογές εξατομίκευσης ώστε κάθε χρήστης να νιώθει πιο άνετα και οικεία, αλλά αυτήν την φορά οι επιλογές του χρήστη είναι περισσότερες και με πολλές δυνατότητες ουσιαστικών αλλαγών όχι μόνο στα χρώματα αλλά και στον τρόπο που τα παράθυρα, οι ειδοποιήσεις και το εν γένει περιβάλλον εργασίας, εμφανίζονται μπροστά του.


Ένα από αυτά είναι φυσικά το Start menu ή αλλιώς η «Έναρξη» αφού όλα μεταφέρθηκαν στο κέντρο της γραμμής εργασιών, προσπαθώντας να δώσουν στον χρήστη τον απόλυτο έλεγχο. Εκτός από τα πρώτα προγράμματα ή φάκελοι που υπάρχουν στην «Έναρξη» ο χρήστης για πρώτη φορά θα δει το αποτέλεσμα ενός πολύπλοκου αλγορίθμου που με τον χρόνο θα μάθει τις συνήθειες του και θα προτείνει αρχεία που μπορεί να ανοίξει με τίτλο: "Προτεινόμενα".

Πραγματικός διαμερισμός των παραθύρων

Τα Windows 11 θα είναι όνομα και πράγμα, αφού για πρώτη φορά η κλασική πάνω δεξιά γωνία της ελαχιστοποίησης, μεγιστοποίησης και κλεισίματος του παραθύρου αναβαθμίζεται εντυπωσιακά προσφέροντας στον χρήστη την δυνατότητα να αλλάξει την διάταξη του κάθε παραθύρου σε διάφορες μορφές και θέσεις πάνω στην οθόνη του. Αυτό παράλληλα δείχνει πως η εταιρεία προσαρμόζεται στα πολύ διαφορετικά μεγέθη και διατάξεις οθονών που θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα νέα Windows, όπως οι σταθεροί υπολογιστές, τα laptops, tablets κ.ο.κ.


Σήμερα, το split screen εντοπίζεται στις νέες εκδόσεις των Λειτουργικών Συστημάτων στα κινητά, οπότε το να βλέπουμε μια τέτοια δυνατότητα να έρχεται στην μεγάλη οθόνη του υπολογιστή μας, μάλλον που ακούγεται σαν μια δυνατότητα που όλοι θα θέλουμε να γνωρίσουμε και να χρησιμοποιήσουμε ελαχιστοποιώντας τον χρόνο περιήγησης μεταξύ των ανοιχτών παραθύρων.

Για πρώτη φορά Widgets και Android apps

Το Microsoft Store αναβαθμίζεται πλέον και μας προσφέρει τις εφαρμογές που γνωρίζαμε έως τώρα πιο διαφορετικές από ποτέ. Έως σήμερα τα widgets των Windows είχαν είτε φανατικούς φίλους είτε ορκισμένους εχθρούς που έβρισκαν ενοχλητικές τις ειδήσεις που στην μέση του πουθενά «πεταγόντουσαν» στην οθόνη τους.


Στα Windows 11 έρχονται για πρώτη φορά Android εφαρμογές που ο χρήστης μπορεί να εγκαταστήσει με μια απλή εγγραφή και να δώσει μια ακόμα περισσότερο εξατομικευμένη μορφή στο κινητό του. Ε… στον υπολογιστή του εννοούσαμε! Αυτό βέβαια σημαίνει πως η Microsoft αλλάζει άρδην στάση στα θέματα των «κλειστών» δημιουργιών της, αφού δίνει την δυνατότητα στους developers να ανεβάζουν τις δημιουργίες τους ελεύθερα στο Microsoft Store. Παράλληλα, κάθε widget είναι ευμετάβλητο και εύκολο στην ρύθμισή του, οπότε οι ειδήσεις, ο καιρός και οι πληροφορίες σας θα μπορούν πλέον να είναι «τόσο, όσο». 

Τα πρώτα Windows για gamers

Ας μην προτρέχουμε. Όσο και αν η Microsoft επιμένει ότι αυτό το λειτουργικό δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για τον gamer ώστε να παίζει παιχνίδια, ας μην γελιόμαστε. Χωρίς τον κατάλληλο hardware εξοπλισμό, αυτό είναι μάλλον μια ουτοπία. 


Ωστόσο, η Microsoft δίνει για πρώτη φορά στους χρήστες του Xbox Game Pass Ultimate την δυνατότητα να παίζουν τα παιχνίδια τους μέσα από την προεγκατεστημένη εφαρμογή του Xbox. Αυτό υπόσχεται πιο γρήγορες ταχύτητες στα παιχνίδια λόγω της οικονομίας στην κατανάλωση μνήμης κατά την ενεργοποίηση του όποιου παιχνιδιού. 

επί-στροφή στην επι-κοινωνία.

Η Microsoft πριν από το λανσάρισμα των Windows 11 μας έδειξε πως επιστρέφει στο σκεπτικό μιας ενιαίας πλατφόρμας επικοινωνίας. Και αναφερόμαστε στην Microsoft Teams πλατφόρμα όπου χρήστες που θέλουν να έχουν μια πιο στενή επαφή μεταξύ τους μπορούν να χρησιμοποιούν το chat ή τις επιλογές βιντεοκλήσης που έχουν πολύ προηγμένες δυνατότητες εφάμιλλες των καλύτερων ομοειδών εφαρμογών τηλεσυνδιασκέψεων.


Έτσι, όλοι όσοι δουλεύουν από το σπίτι ή όσοι απλά έχουν πολλούς φίλους και συγγενείς μακριά, μπορούν να επικοινωνούν αμεσότερα και ποιοτικότερα από μία μόνο εφαρμογή. Αλήθεια; Αυτό σημαίνει το τέλος του διάσημου skype; Οι υπεύθυνοι λένε πως όχι, απλά η αγαπημένη μας εφαρμογή επικοινωνίας λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς την δόξα τραβά.


Τα Windows 11 υπόσχονται πιο ασφαλή εμπειρία, αλλά και καλύτερες συνθήκες χρήσης σε όσους εργάζονται με δεύτερη (ή τρίτη) οθόνη, καθώς επίσης και σε όσους θα πλοηγούνται σε αυτά μέσω οθόνης touch.

Και επειδή δεν υπάρχουν Windows 10.5
…πρέπει να πάρουμε μια απόφαση. 10 ή 11; Αναβαθμίζουμε ή όχι;
Προφανώς, όσοι αγοράζουν νέο μηχάνημα με προεγκατεστημένα τα Windows 11 δεν πρέπει να το σκεφτούν καν. Καλορίζικα παιδιά!

Για όλους τους υπόλοιπους που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είχαν βολευτεί στα Windows 10 ας κρατήσουμε την ουσία των παραπάνω. Το Windows Update θα χτυπήσει σύντομα και την δική σας πόρτα για να εγκαταστήσει τα Windows 11 στο μηχάνημά σας, όμως πριν το πατήσετε, να θυμάστε: Πολλές από τις νέες λειτουργίες των Windows 11 θα έρθουν σύντομα (και σταδιακά) στα Windows 10, ωστόσο τα Windows 11 θα προσφέρουν βελτιώσεις εντυπωσιασμού, όχι απαραίτητες βελτιώσεις…

Γι’ αυτό και ο τίτλος του σημερινού αφιερώματος είναι ξεκάθαρος και παραπλανητικός συγχρόνως! Τα Windows 11 είναι με απλά λόγια καλύτερα ή τελικά το μόνο που κατάφεραν είναι να είναι απλώς κάπως καλύτερα;
Αυτό το αφήνουμε να το κρίνετε εσείς!

Σχετικά άρθρα

To Apple Watch S7 θέλεις να το φορέσεις

Η παρουσίαση του νέου Apple Watch S7 πραγματοποιήθηκε αφήνοντας μας με τα χέρια μας ψηλά! Η εταιρεία παρουσίασε το νέο αναβαθμισμένο ρολόι της με πολλές νέες δυνατότητες που συνερπάζουν καθώς και με εντυπωσιακά χαρακτηριστικά στο μέγεθος και την οθόνη, προκαλώντας μας να το φορέσουμε.

Δοκιμάζουμε πρώτοι το νέο Android 12

Η Google παρουσιάζει το νέο της Λειτουργικό Σύστημα Android 12 και κάνει το κινητό μας... προσωπική υπόθεση με πολλές νέες προσωποιημένες λειτουργίες. Εμείς το δοκιμάσαμε πριν την επίσημη παγκόσμια κυκλοφορία του και σας το παρουσιάζουμε για να μοιραστούμε το... material you design.

Παρουσιάστηκαν τα νέα iPhone 13 και όχι μόνο

Η συνήθεια που έγινε θεσμός πραγματοποιήθηκε και για το 2021 από την Apple και είχε πολλά να μας παρουσιάσει! Η νέα σειρά iPhone 13 και τα νέα iPad υπόσχονται ποιοτικότερα χαρακτηριστικά, μεγαλύτερη αυτονομία και νέες καινοτομίες στην κάμερα και την εμπειρία χρήσης!

Ο απόλυτος οδηγός για την νέα σου τηλεόραση

Η νέα σεζόν ξεκίνησε και μαζί η θέληση για ανανέωση. Ήρθε η ώρα να ανανεώσεις το σπίτι σου με το απόλυτο σύγχρονο εργαλείο του, την τηλεόραση! Εμείς ετοιμάσαμε έναν οδηγό 5+1 συμβουλών για την επόμενη σου τηλεόραση, για να διαλέξεις σωστά εκείνη που ταιριάζει στον χώρο και τις ανάγκες σου.

FIFA 2022: "Hypermotion" προς τον ρεαλισμό

Παίξαμε το FIFA 2022 και γίναμε μάρτυρες από πρώτο χέρι της νέας τεχνολογίας "Hypermotion" που φέρνει νέες, δυνατότητες που προσεγγίζουν τον ρεαλισμό όσο ποτέ ως τώρα! Εξετάζουμε τις νέες δυναμικές, τις νέες κινήσεις και δυνατότητες on και off game και επιλέγουμε πώς θα δημιουργήσουμε την δική μας FIFA 2022 όμάδα.

Εσύ πόσο e-ασφαλής αισθάνεσαι;

Ο Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στην Κυβερνοασφάλεια μέσα από μια μεγάλη καμπάνια του ENISA για τον European Cyber Security Month και εμείς αναγνωρίζουμε πως η πανδημία έφερε στις νέες μας συνθήκες και τις συνήθειες, πολλές νέες απειλές και ρίσκα από τα οποία πρέπει να μάθουμε να προστατευόμαστε.

Είσαι έτοιμος να κάνεις... Switch?

Η Nintendo παρουσιάζει την πιο εντυπωσιακή παιχνιδομηχανή, με χαρακτηριστικά κονσόλας, πολυχρηστική και επαναστατική στο multigaming όσο ποτέ ξανά. Πλέον, δεν έχετε καμία δικαιολογία να αποφύγετε το παιχνίδι. Κυρίες, κύριοι και παιδιά, το Nintendo Switch OLED!

Το μέλλον μας παρουσιάστηκε στην Έκθεση Beyond 4.0

Πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη το Παγκόσμιο Συνέδριο Beyond 4.0 για το μέλλον της πληροφορικής και της υψηλής τεχνολογίας.

Γιορτάζουμε 30 χρόνια Internet

Γιορτάζουμε τα 30 χρόνια από την δημόσια εμφάνιση του Διαδικτύου. Και θα σου πούμε ένα μυστικό: Του έχεις ήδη ευχηθεί για τα γενέθλιά του!

Η Samsung παρουσίασε το "αύριο" της καθημερινότητάς μας

Πραγματοποιήθηκε το SDC21 της Samsung που παρουσίασε την αρχή του μέλλοντος στον τρόπο που ζούμε και επικοινωνούμε με εντυπωσιακές νέες τεχνολογίες.

Παρουσιάστηκε το Metaverse, η νέα ψηφιακή σου ζωή

Το Facebook έγινε Meta και παρουσίασε ένα μέλλον που είτε σε τρομάζει, είτε σε ενθουσιάζει. Ετοιμαστείτε για ένα "αύριο" που θα ζείτε... φορώντας γυαλιά!

Netflix, κάτι παραπάνω από τηλεόραση

Το Netflix έχει μπει για τα καλά στην μετάβαση μιας τυπικής πλατφόρμας τηλεοπτικών προγραμμάτων σε κάτι διαδραστικό και διασκεδαστικό και… μας αρέσει!

Ηλεκτρονική ανασκόπηση αναζητήσεων της χρονιάς

Έγινε η ηλεκτρονική ανασκόπηση των google αναζητήσεων του 2021 και όπως πάντα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε τι έψαξαν φέτος ξένοι και Έλληνες ανά τον κόσμο.

21 Dec 2021

Είδαμε το... μεθαύριο της τεχνολογίας!

Πραγματοποιήθηκε η ετήσια έκθεση CES 2022 με όλο το μέλλον της τεχνολογίας μαζεμένο στο Las Vegas και εκατοντάδες εταιρείες που συμμετείχαν με φυσική ή ηλεκτρονική παρουσία. Είστε έτοιμοι;

;