Η ώρα της Γης διαρκεί πάνω από μία ώρα

24 Mar 2022
Electrocrete Blog | Earth Hour 2022

Από το 2004 στην Αυστραλία και σιγά-σιγά ως το 2007 σε όλο τον κόσμο, ξεκίνησε αυτή η τρόπον τινά, γιορτή της Γης η οποία διαρκεί για μία ώρα. Η Ώρα της Γης, όπως ονομάστηκε. Μία δράση που καθιερώθηκε για το τελευταίο Σάββατο του Μαρτίου από τις 20:00 έως τις 21:00 τοπικής ώρας. Μία ώρα, κατά την οποία Δημόσιοι Οργανισμοί, Τοπικοί Φορείς, Ιδιωτικές Επιχειρήσεις και απλοί Ιδιώτες, σβήνουν τα φώτα για να συμμετέχουν.

Είναι όμως μία ώρα αρκετή; Είναι επίσης, αρκετό το να σβήσουμε απλά, τα φώτα; Προφανώς η Earth Hour, ή αλλιώς 60+ δεν αποσκοπεί στο να σώσει τον πλανήτη σε εξήντα λεπτά. Ο σκοπός της δράσης αυτής είναι να στείλει ορισμένα μηνύματα, να αφυπνίσει τους απανταχού καταναλωτές ενέργειας και να υποκινήσει αλλαγές υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.

Πολλές συζητήσεις γίνονται για την ρύπανση του περιβάλλοντος από τα εργοστάσια και τις βιομηχανίες, ωστόσο αυτό είναι κάτι που πρέπει να λειτουργήσει με σχετικές πιέσεις σε θεσμικό πλαίσιο. Μπορεί η κυρίως ρύπανση του περιβάλλοντος να γίνεται από εκεί, όμως οι απλοί πολίτες είναι πληθυσμιακά περισσότεροι και η δική τους/μας αφύπνιση και ευαισθητοποίηση θα ασκήσει τις απαραίτητες πιέσεις προς τις κατάλληλες κατευθύνσεις.

Τι κάνεις λοιπόν εσύ, για την προστασία του περιβάλλοντος εκτός από το να σβήσεις τα φώτα για μια ώρα τον χρόνο;

Υπάρχουν πολλά που μπορεί κανείς να κάνει, όπως το να βάλει στην οικιακή του καθημερινότητα την ανακύκλωση. Ένας εξαιρετικά δραστικός τρόπος να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Γενικά, οι αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα μας, μπορεί να είναι η λύση στα προβλήματα μας. Ορίστε μερικές ακόμα:

Η ηλεκτροκίνηση! Η αντικατάσταση των μετακινήσεων μας από το δαπανηρό -ειδικά στις μέρες μας- αυτοκίνητο, με ένα ηλεκτρικό ποδήλατο ή ηλεκτρικό πατίνι, θα μειώσει σημαντικά τα έξοδα μετακίνησης μας. Ας μην ξεχνάμε ότι η χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να υποστηρίξει την μεταφορά των ηλεκτροκινούμενων μέσων.

Η ενεργειακή ετικέτα. Πολύς λόγος γίνεται τελευταία σχετικά με την ενεργειακή ετικέτα ενός προϊόντος. Πράγματι, κάθε αγορά προϊόντος πλέον, συνοδεύεται από μία ενεργειακή ετικέτα που ουσιαστικά πληροφορεί τον καταναλωτή για την ενέργεια που καταναλώνεται με την χρήση του προϊόντος αυτού. 

Έτσι, όταν κάποιος ενδιαφέρεται να αγοράσει ένα κλιματιστικό, δεν θα πρέπει να αρκείται στην μελέτη των χαρακτηριστικών του ως προς την κάλυψη του χώρου, το αν διαθέτει WiFi ή έχει τεχνολογία ιονιστή μόνο. Θα πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν καταναλώνει και πολύ ρεύμα. Γιατί… ποιος θέλει να αγοράσει κάτι που θα φοβάται να το χρησιμοποιήσει επειδή ο λογαριασμός του ρεύματος θα είναι μια διαρκή απειλή; 

Σε ένα άλλο πολύ βασικό παράδειγμα, η αγορά ενός ψυγειοκαταψύκτη θα πρέπει να αποφασίζεται όχι μόνο συνεκτιμώντας τα λίτρα χώρου, τις τεχνολογίες full No Frost και τις διάφορες ανέσεις του, αλλά και με βάση την ενεργειακή ετικέτα του. Ας μην ξεχνάμε πως ειδικά αυτή η κατηγορία προϊόντων λειτουργεί όλη μέρα!

Αντίστοιχα κάθε συσκευή που αγοράζουμε, από μεγάλες Οικιακές Συσκευές, μέχρι Μικροσυσκευές και προϊόντα Προσωπικής Φροντίδας ή τηλεοράσεις, η εκτίμηση της κατανάλωσης ενέργειας θα πρέπει να γίνει ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να εντάξουμε στις συγκρίσεις μας όταν ψωνίζουμε. Αυτό φυσικά είναι ένα αμοιβαίο όφελος αφού λιγότερη ενεργειακή κατανάλωση, συνεπάγεται με χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος για εμάς και μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Δεν είναι τυχαίο που ξεκινάει προσεχώς ένα μεγαλεπήβολο κρατικά πρόγραμμα Επιδότησης Ηλεκτρικών Συσκευών όπου παλιές ενεργειακά κοστοβόρες συσκευές θα αντικατασταθούν με νέες ενεργειακά συμφέρουσες με μια σημαντική επιδότηση από το κράτος. Ας μην γελιόμαστε: εδώ το κέρδος είναι ακόμα μεγαλύτερο, αφού εκτός από τη μείωση των λογαριασμών μας και την κατ’ επέκταση προστασία του περιβάλλοντος και το κράτος θα βγει κερδισμένο με μία σημαντική μείωση της ετήσιας αγοράς εισαγόμενης ενέργειας.

Στην εποχή μας, η αλλαγή της περιβαλλοντολογικής μας συνείδησης είναι μονόδρομος. Από το να καταναλώνουμε λιγότερο νερό μέχρι να κάνουμε το ίδιο με τις συσκευές που μπαίνουν στην πρίζα. Το πρόβλημα δεν είναι η τεχνολογία και οι αμέτρητες συσκευές της που απαρτίζουν την καθημερινότητα μας, το πρόβλημα είναι η ασυνειδησία μας στο πως θα τις χειριστούμε «οικολογικά».

Με αφορμή την Ώρα της Γης 2022, το μήνυμα είναι συνδέσου με την Γη 🌍
#Connect2Earth #EarthHour

Σχετικά άρθρα

Black Friday συμβουλές αγοράς για να μην τα «βάψεις μαύρα»

Η Black Friday έρχεται στις 26 Νοεμβρίου, αλλά εσύ ξεκινάς από σήμερα την προετοιμασία σου και εμείς σε συμβουλεύουμε τι να προσέξεις και πώς να κινηθείς αυτήν την περίοδο⬛

16 Nov 2021

Νέο ξεκίνημα με ηλεκτρική οδοντόβουρτσα και έχεις λόγο

Οι Ηλεκτρικές Οδοντόβουρτσες είναι ένα gadget που θα σου εξασφαλίσει ταχύτητα και υγιεινή, επειδή πάντα βοηθάει να έχεις κάτι να σε προσέχει!

22 Oct 2021

Ο απόλυτος οδηγός για την νέα σου τηλεόραση

Η νέα σεζόν ξεκίνησε και μαζί η θέληση για ανανέωση. Ήρθε η ώρα να ανανεώσεις το σπίτι σου με το απόλυτο σύγχρονο εργαλείο του, την τηλεόραση! Εμείς ετοιμάσαμε έναν οδηγό 5+1 συμβουλών για την επόμενη σου τηλεόραση, για να διαλέξεις σωστά εκείνη που ταιριάζει στον χώρο και τις ανάγκες σου.

Τελικά η ηλεκτροκίνηση είναι και για εσένα

Πλέον είναι στο χέρι σου να κάνεις την επιλογή της προστασίας της υγείας σου και του περιβάλλοντος συγχρόνως. Η ηλεκτροκίνηση είναι και για εσένα!

12 Nov 2021

Γιατί με το electrocrete στην Black Friday δεν θα έχεις τις μαύρες σου

Black Friday στο electrocrete γιατί δεν έχεις λόγο να έχεις τις μαύρες σου και εδώ θα βρεις τον τρόπο επιθυμίες και ανάγκες να ικανοποιηθούν από την άνεση του σπιτιού σου!

23 Nov 2021

Την Cyber Monday δεν την λες τσαγκαροδευτέρα

Η Δευτέρα μετά την Black Friday, κάθε άλλο παρά τσαγκαροδευτέρα, είναι. Περισσότερο σαν την τελευταία ευκαιρία για πραγματικά χαμηλές τιμές, μοιάζει!

29 Nov 2021

Φέτος οι ευχές, γίνονται Δώρα 🎁

Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή της χαράς, των ευχών και της προσφοράς (καλά και των γλυκών, είναι)! Φτιάξε την λίστα σου & άρχισε να μετατρέπεις ευχές, σε δώρα!

14 Dec 2021

Οι τύποι των Χριστουγέννων (κι εσύ)

Κάθε Χριστούγεννα, συναντάμε μια ιδιαίτερη επαναληψιμότητα που όμως αντί να κουράζει, την προσμένουμε με ενθουσιασμό. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Ποιους;

21 Dec 2021

Οι στόχοι σου για τον νέο χρόνο

Νέο έτος, νέοι στόχοι! Ποιο είναι το δικό σου ξεκίνημα για φέτος και πόση βοήθεια θα χρειαστείς σε αυτό;

04 Jan 2022

Το σύνθημα για φέτος: Βγες έξω!

Αφήνουμε πίσω τις γιορτές και δίνουμε το σύνθημα για τη νέα χρονιά φωνάζοντας δυνατά «βγες έξω και γυμνάσου»!

05 Jan 2022

Η πιο συμφέρουσα εποχή του χρόνου

Ήρθε η πιο… συμφέρουσα εποχή του χρόνου κι εμείς σε προετοιμάζουμε για ότι έχει σημασία, κλείνοντας με την πιο έξυπνη συμβουλή των εκπτώσεων…

13 Jan 2022

Οργάνωσε το τέλειο πάρτι στην τέλεια περίσταση!

Ποιος είπε ότι ο χειμώνας δεν είναι καλή εποχή για πετυχημένα πάρτι; Οργάνωσε το πιο fun & cozy party στο σπίτι και κέρδισε τις εντυπώσεις!

20 Jan 2022

Καθαρά Δευτέρα χωρίς καθαρό ουρανό

Έφτασε μία από τις ημέρες που μικροί και μεγάλοι χαίρονται με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Εμείς ξέρουμε τι θα σε κάνει να κερδίσεις το καλύτερο δυνατό από την πιο καθαρή αργία του έτους.

03 Mar 2022

Ετοιμάσου για την Επιδότηση Ηλεκτρικών Συσκευών

Ένα τεράστιο άλμα προς τον απόλυτο στόχο της μακροπρόθεσμης οικονομίας και προστασίας του περιβάλλοντος, έχουμε πλέον την δυνατότητα να κάνουμε.

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας πιο επίκαιρη από ποτέ

Στις μέρες μας, η υγεία δεν είναι τόσο δεδομένη όπως άλλοτε. Αυτή η αφύπνιση έφερε νέους τρόπους και αφορμές να ασχοληθούμε με την υγεία μας και η τεχνολογία, είναι εδώ για να μας βοηθήσει.

07 Apr 2022

Βαφτιστήρι: έκδοση 2022. Το 'χεις

Είναι δύσκολο να είσαι νονός ή νονά στις μέρες μας. Τα παιδιά άλλαξαν level αναγκών και απαιτήσεων και εσύ πρέπει να παραμείνεις μπροστά στις εξελίξεις. Το’ χεις;

14 Apr 2022

Η Ανάσταση των Τιμών έγινε

Μην περιμένεις το βράδυ της Ανάστασης. Εμείς κάναμε ήδη την Ανάσταση των Τιμών και σε προσκαλούμε για τις τελευταίες αγορές σου με ταχύτητα και άμεση παράδοση.

15 Apr 2022

Συμβουλές για Ανοιξιάτικες Αγορές

Ποτέ δεν ήταν καλύτερη εποχή για να κάνεις τις αγορές σου! Οι εκπτώσεις της Άνοιξης είναι η καλύτερη αφορμή για να καλύψεις τις ανάγκες ή τις πιο μακρινές σου επιθυμίες!

03 May 2022
;