Τώρα κι ΕΣΥ Μπορείς

02 Dec 2021
Τώρα κι ΕΣΥ Μπορείς

Η σημερινή ημέρα μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ως επαναστατική. Είναι η μέρα που τα Ηνωμένα Έθνη αφιέρωσαν στα άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Μια κατηγορία ανθρώπων ανάμεσα μας, που αποτελεί το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού στο σύνολο του ενός δισεκατομμυρίου ψυχών που κατοικούν σε αυτόν τον πλανήτη. Κάντε τα μαθηματικά…

Άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από πολλά ψυχικά, αλλά και κινητικά προβλήματα που μπορούν να διαιρεθούν σε πάνω από 20 υποκατηγορίες. Άνθρωποι που αρκετά συχνά βρίσκονται στο διάβα μας και εμείς αισθανόμαστε λύπη για αυτούς. Αυτό είναι και το λάθος μας. Αυτοί οι άνθρωποι, κάθε άλλο παρά την λύπη μας, έχουν ανάγκη.

Σήμερα, για πρώτη φορά, τα άτομα αυτά έχουν πρόσβαση σε πολλές αυτονόητες διεργασίες και δραστηριότητες που στο παρελθόν θα ήταν ένα όνειρο.

Η μετακίνηση

Θεωρητικά, η μετακίνηση των ανθρώπων με αναπηρία στους ελληνικούς δρόμους βελτιώνεται σιγά-σιγά. Όλες οι νέες κατασκευές πεζοδρομίων έχουν αυστηρές προδιαγραφές ώστε να επιτρέπουν και το περπάτημα από ανθρώπους με προβλήματα όρασης, αλλά και με ειδικές ράμπες στις άκρες κάθε πεζοδρομίου ώστε να μπορούν τα άτομα με κινητικά προβλήματα να διασχίσουν τους δρόμους ενδιάμεσα. Το πρόβλημα εδώ είναι πως αφενός απομένουν πολλά χιλιόμετρα στους ελληνικούς δρόμους μέχρι να φτάσουμε στο σημείο της πλήρης αναδιαμόρφωσης πεζοδρομίων και αφετέρου η συνείδηση των οδηγών. Όσο βλέπουμε σταθμευμένα οχήματα σε ράμπες και χώρους στάθμευσης αναπήρων, καμία αστυνομία δεν θα είναι αρκετή και κανένα μέλλον δεν θα μπορεί να είναι ελπιδοφόρο.

Η λειτουργικότητα

Ένα από τα πιο βασικά προβλήματα ενός συνανθρώπου μας με κινητικά προβλήματα, ήταν πάντα η λειτουργικότητα του ίδιου του σπιτιού όπου κατοικούσε. Είναι τραγικό να μην μπορείς να ζήσεις λειτουργικά στον δικό σου χώρο. Ευτυχώς, η τεχνολογία έχει κάνει τεράστια βήματα σε αυτόν τον τομέα, με τις συσκευές που συμμετέχουν στο Internet of Things να εξοπλίζουν με ένα προσιτό κόστος, ένα πραγματικά έξυπνο σπίτι! Τα φώτα ανάβουν με μία εντολή και με τον ίδιο τρόπο ξεκινάει η ρομποτική σκούπα να καθαρίζει το σπίτι. Δεν είναι τυχαίο ότι η LG λανσάρει την σειρά προϊόντων WashTower με πλυντήρια που λειτουργούν έχοντας ενσωματωμένο το σύστημα braille για τυφλούς. Οι τηλεοράσεις πλέον δέχονται φωνητικές εντολές και κάπως έτσι, πολλοί συνάνθρωποι μας έχουν πλέον την δυνατότητα να αυτοεξυπηρετούνται απλοποιώντας την πολύ δύσκολη καθημερινότητά τους.

Η εργασία

Μπορεί στην πλειοψηφία μας, να γνωρίσαμε την τηλεργασία λόγω της πανδημίας, όμως η τηλεργασία είναι ένας αρκετά διάσημος τρόπος εργασίας σε πολλές μεριές του πλανήτη. Είναι εξάλλου ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος εργασίας των ανθρώπων με αναπηρία. Το μόνο που χρειάζεται κανείς είναι μια σύνδεση στο διαδίκτυο και ένα μηχάνημα πρόσβασης. Οι σημερινοί υπολογιστές και laptops έχουν ειδικά περιβάλλοντα εργασίας για άτομα με διάφορα προβλήματα αναπηρίας, καθιστώντας έτσι την συμμετοχή τους σε μια επαγγελματική δραστηριότητα, πιο εύκολη από ποτέ!

Η διασκέδαση

Αναφέραμε και στην αρχή πως το 2021 δεν νοείται να λυπόμαστε τους συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα. Αντ’ αυτού πρέπει να συμβάλουμε στην επικοινωνία και την διασκέδαση τους. Και εδώ η τεχνολογία μας βοηθάει με εφαρμογές βιντεοκλήσεων ή διαδραστικών παιχνιδιών που μειώνουν τα εμπόδια και συμβάλλουν σε δραστηριότητες είτε εντός είτε εκτός σπιτιού για το καθένα από τα άτομα αυτά.

Έχουμε χρέος να είμαστε δίπλα σε αυτά τα άτομα. Και όχι μόνο με το να τα βοηθάμε να εκτελούν κάποιες από τις καθημερινές τους ανάγκες, αλλά πολύ περισσότερο με το να συμβάλλουμε στο να φτάνουν στο σημείο να μπορούν να τις εκτελούν μόνοι τους. Και η τεχνολογία, είναι σύμμαχός μας σε αυτόν τον στόχο.
#IDPwD
#DisabilityDay

Σχετικά άρθρα

Ο απόλυτος οδηγός για την νέα σου τηλεόραση

Η νέα σεζόν ξεκίνησε και μαζί η θέληση για ανανέωση. Ήρθε η ώρα να ανανεώσεις το σπίτι σου με το απόλυτο σύγχρονο εργαλείο του, την τηλεόραση! Εμείς ετοιμάσαμε έναν οδηγό 5+1 συμβουλών για την επόμενη σου τηλεόραση, για να διαλέξεις σωστά εκείνη που ταιριάζει στον χώρο και τις ανάγκες σου.

Εμείς την γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Επιδορπίου

Τι μπορεί να είναι πιο ωραίο από ένα νόστιμο πιάτο φαγητό; Μα… το επιδόρπιο φυσικά! Σήμερα, οι πανταχού γλυκατζήδες γιορτάζουν!

14 Oct 2021

Νέο ξεκίνημα με ηλεκτρική οδοντόβουρτσα και έχεις λόγο

Οι Ηλεκτρικές Οδοντόβουρτσες είναι ένα gadget που θα σου εξασφαλίσει ταχύτητα και υγιεινή, επειδή πάντα βοηθάει να έχεις κάτι να σε προσέχει!

22 Oct 2021

Η καλή νοικοκυρά είναι hi-tech κυρά

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Νοικοκυράς αποθεώνοντας την σύγχρονη γυναίκα που μετατρέπει τις σημερινές ανάγκες της καθημερινότητας σε έναν αγώνα που πάντα κερδίζει!

26 Oct 2021

Η Παγκόσμια Ημέρα Cappuccino είναι για όλους

Έχουμε κάθε λόγο να γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Cappuccino σήμερα αφού το αγαπημένο μας ρόφημα μπορούμε να το απολαύσουμε πολύ εύκολα και στο σπίτι!

05 Nov 2021

Τελικά η ηλεκτροκίνηση είναι και για εσένα

Πλέον είναι στο χέρι σου να κάνεις την επιλογή της προστασίας της υγείας σου και του περιβάλλοντος συγχρόνως. Η ηλεκτροκίνηση είναι και για εσένα!

12 Nov 2021

Γιορτάζει ο τέλειος άντρας, ο άντρας ο σωστός

Στην Παγκόσμια Ημέρα Άντρα γιορτάζουμε τον σύγχρονο άνθρωπο που ασχολείται με τις σχέσεις, το σπίτι, την υγεία και τον εαυτό του. Είσαι κι εσύ ένας απ’ αυτούς;

19 Nov 2021

Χειμώνας, κρύο καιρός για... καθαρό κλίμα

Ο ❄ Χειμώνας μπήκε για τα καλά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αισθανόμαστε άνετα μέσα στο σπίτι μας. Γι' αυτό ο καθαρός εσωτερικός αέρας είναι προτεραιότητα.

07 Dec 2021

Οι στόχοι σου για τον νέο χρόνο

Νέο έτος, νέοι στόχοι! Ποιο είναι το δικό σου ξεκίνημα για φέτος και πόση βοήθεια θα χρειαστείς σε αυτό;

04 Jan 2022

Το σύνθημα για φέτος: Βγες έξω!

Αφήνουμε πίσω τις γιορτές και δίνουμε το σύνθημα για τη νέα χρονιά φωνάζοντας δυνατά «βγες έξω και γυμνάσου»!

05 Jan 2022
;